fbpx
Search
Close this search box.

Dupa aproximativ 7 luni de postat aproape 400 de zicale si povete romanesti, am ajuns la finalul acestui proiect de suflet. Motivul care a stat la baza a fost, faptul ca stiu foarte multe proverbe. Cel mai probabil stiu si mai multe de atat doar ca, mi le aduc aminte doar cand se iveste contextul. Totodata, ideea acestui proiect a foat si in cinstea bunicii mele de la care stiu cea mai mare parte dintre proverbe cat si a mamei mele. Indragesc foarte tare traditiile, obiceiurile, portul si dulcele grai romanesc ca atare am un mare regret cand vad ca se pierd tot mai tare in negura timpului, cu fiecare an ce trece.

Analizand aceste zicale cat si reactiile pe care le-au provocat pot trage niste concluzii despre noi ca natie. In primul rand, constat cu dezamagire ca proverbul care inca ne defineste este:

Per total mi se par negativiste si menite sa franga din fasa aripile. Foarte multe dintre ele par sa descurajeze orice initiativa de a te autodepasii, de a-ti exprima liber opiniile sau de a fi deschis la noi provocari. Atat prin indemnuri directe cat si prin aluzii sau ironii la adresa propriei persoane sau a celor din jur.

Cat despre reactiile starnite, pot spune ca suntem rautaciosi, misogini, avizi dupa senzational. Cele mai multe reactii atat in privat cat si public au starnit acele proverbe cu tenta misogina sau sexuala. Desi ne place sa credem despre noi ca suntem o societate “open minded” in realitate, ne amuza si ne flateaza cand femeia este discreditata in orice fel. Sexul este in continuare un subiect tabu, din acest motiv inca mai starneste reactii puternice si cu atat mai mult cu cat “indrazneala” vine din partea unei femei. Pe de alta parte, am primit si reactii agresive provocate de anumite proverbe denigratoare la adresa barbatului, cum ar fi:

Au mai fost o categorie care au preferat sa iasa din lista sau pe care “i-am ajutat eu” sa iasa deoarece se simteau agasati si plictisiti. Ceea ce, iar spune multe despre noi. Daca ar fi fost doar postari grobiene, care sa incurajeze un comportament promiscu, distribuiri de texte agramate cu scopul de a evidentia slaba pregatire a altora fara a vedea barna din ochii nostrii etc., etc. nimeni nu s-ar fi simtit plictisit, iar reactiile nu ar fi intarziat sa apara.

As mai adauga pe final si puzderia de “cereri de prietenie” care veneau taman, dupa cate un proverb cu conotatie sexuala sau care era mai indraznet. In pofida faptului ca am creat un album cu nume edificator si am utilizat mereu o serie de hashtaguri tocmai pentru a evidentia faptul ca este vorba de o rubrica de zicale si nu o invitatie la cafea, multi au vazut insa putini au priceput.

In acest articol am selectat o parte din zicalele care au starnit cele mai multe reactii sau sunt foarte putin cunoscute. Daca doriti sa le cititi pe toate le puteti gasi in 4 albume highlited pe Instagram: #proverbe, #vorbededuh, #zicale si #povete sau in albumul public de pe contul meu personal de Facebook.

zicale
zicale
zicale
zicale
zicale
zicale
zicale
zicale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.